Διονύσιος Σολωμός & Ανδρέας Κάλβος. Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων, Ζάκυνθος

Ο μικρός Διονυσάκης επισκέπτεται το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων στο πλαίσιο εκπαιδευτικής εκδρομής με το σχολείο. Στην πορεία όμως, αφηρημένος καθώς ήταν, χάνεται περιπλανώμενος στις αίθουσες και μένει πίσω, με αποτέλεσμα η τάξη του να τον ξεχάσει. Όσο βρίσκεται μόνος στο Μουσείο, αποκοιμιέται απέναντι από το Μαυσωλείο και τότε ξεκινά το όνειρο του, που έδωσε και τον τίτλο στην ιστορία. Μέσα από το Μαυσωλείο εμφανίζεται το φάντασμα του Διονύσιου Σολωμού με σκοπό να τον ξεναγήσει στο χώρο, τότε όμως παρεμβαίνει το πνεύμα του Κάλβου. Σύντομα ξεσπάει μεταξύ τους μια διαμάχη. Ο καθένας διεκδικεί τον τίτλο του καλύτερου ή σημαντικότερου ποιητή, για τη Ζάκυνθο ή και ολόκληρη την Ελλάδα... Εμψύχωση ομάδας: Όλια Ντακογιάννη. Υπεύθυνη Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων: Κατερίνα Δεμέτη.

Γρηγόριος Ξενόπουλος. Μουσείο-Σπίτι Γρηγορίου Ξενόπουλου, Ζάκυνθος

Με την ξενάγηση στο Μουσείο του πολυγραφότατου συγγραφέα Γ. Ξενόπουλου, τα παιδιά που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ενημερώθηκαν για την ζωή, την πορεία και τα έργα του συγγραφέα από την υπεύθυνη της Ξενοπουλείου Βιβλιοθήκης, Αλεξάνδρα Κατσαϊτου, Στη συνέχεια, στο χώρο της βιβλιοθήκης, με την καθοδήγηση της Σπυριδούλας Κορακιανίτη (συγγραφέας) και της Όλιας Ντακογιάννη (δημιοργός κόμικς) μυήθηκαν στο κόσμο της Ένατης Τέχνης, ξεκινώντας από τους αγαπημένους "Αστερίξ και Οβελίξ". Τα παιδιά διδάχθηκαν πως να δημιουργούν τις δικές τους ιστορίες και να χειρίζονται τα αφηγηματικά εργαλεία του μέσου των κόμικς, από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι το χρωματισμό των σελίδων τους.

Νίκος Καββαδίας. Ιακωβάτειος Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη, Μουσείο Ληξουρίου, Κεφαλονιά.

Στον όμορφο χώρο της βιβλιοθήκης, οι συμμετέχοντες γνώρισαν τη ζωή και το έργο του Νίκου Καββαδία, υπό την καθοδήγηση της φιλολόγου Σοφίας Νεοφύτου. Διαβάστηκαν αποσπάσματα από τα ποιήματα του, μελετήθηκε η αφηγηματική του γλώσσα, τα σύμβολα και τα μοτίβα που επαναλαμβάνονται στο έργο του, ώστε να χρησιμοποιηθούν στην παραγωγή μιας ιστορίας comics. Το Μαχαίρι, ο Νέγρος Θερμαστής ,η Fata Morgana, ο Πλοίαρχος Φλέτσερ, το Μαραμπού και πολλά ακόμη έγιναν η έμπνευση των μαθητών, με μεγάλη πρωταγωνίστρια όλων των ιστοριών τη θάλασσα αλλά και τον Κόλια, όπως συνήθιζαν να αποκαλούν τον ποιητή. Με τη συνδρομή της Όλιας Ντακογιάννη όλοι οι συμμετέχοντες κατάφεραν να αποτυπώσουν τις ιδέες τους μέσα σε λίγα καρέ, να τις περάσουν με μελάνι και να τις χρωματίσουν.

Κωνσταντίνος Θεοτόκης. Μουσείο Διονυσίου Σολωμού & Μουσείο Ιονίου Πανεπιστημίου Κέρκυρας.

Τελευταίος σταθμός αυτού του ταξιδιού, η πανέμορφη Κέρκυρα. Ο αρχαιολόγος Κώστας Σουέρεφ ξενάγησε τους συμμετέχοντες στο Μουσείο, μας μίλησε για τη ζωή του Διονύσιου Σολωμού και του Κωνσταντίνου Θεοτόκη, μας διάβασε μια επιλογή από τα αγαπημένα του διηγήματα. Στη συνέχεια, από τα ερεθίσματα αυτά προέκυψε το σενάριο του κόμικ και όμορφες ιστορίες που εικονογράφησαν οι μαθήτριες του εργαστηρίου.

Οι συμμετέχοντες:

ΚΕΡΚΥΡΑ: Βασιλική Τσουκαλά Βασιλική Χαρισίου Αφροδίτη Τζαννάτου Κωνσταντίνα Στεργιούλα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ-ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΣ: Μίγγου Άγαθα Θεοδώρα Ζαφειράτου Σοφία Παρχαρίδου Παναγιώτα Κοζομπόλη Ελευθερία Αρακλησιάνου (ήρθε μόνο την πρώτη μέρα) Αγγελική Βουτσινά Μιχάλης Κρητικός Μίνα Παπαδάτου Διονύσης Μαρούλης Φρόσω Καππάτου Γαρμπής Διονύσης Σόνια Χριστοφοράτου Βιτωράτος Σπύρος Γεράσιμος Μαρία Σπυράτου Νεοφύτου Σοφία Θοδωρής Μάργαρης Ορσαλία Καραχάλιου ΖΑΚΥΝΘΟΣ-ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Αναστασία Τσάτου (ΠΑΙΔΙ: Αιμιλία) Ευαγγελία Παναγιώτου (ΠΑΙΔΙ: Ευτυχία) Ελένη Ζερμιώτη (ΠΑΙΔΙ: Ανδρέας & Τηλέμαχος) Σπυριδούλα Κορακιανίτη (ΠΑΙΔΙ: Κωνσταντίνος) Μυρσίνη Μαροπούλου (ΠΑΙΔΙ: Ελένη) Ελένη Νιαστίτη (ΠΑΙΔΙ: Αμαρυσια) Άγγελος Σεβαστιάδης (ΠΑΙΔΙ: Άγγελος) ΖΑΚΥΝΘΟΣ-ΣΟΛΩΜΟΣ: Σταύρος Βαγής Αποστόλης Βαϊνόπουλος Λιλιάννα Βίτσου Θεόφιλος Λιβέρης Αναστασία Πέττα Κανέλλα Χρονοπούλου Άννα Κυπριώτη