Καλώς ήρθατε στο Ψηφιακό Μουσείο Comics!

Όραμά μας είναι να δημιουργήσουμε μια ζωντανή πλατφόρμα, η οποία θα συγκεντρώνει, θα αναδεικνύει και θα παρουσιάζει την πλούσια πλέον, ιστορία, της ελληνικής σκηνής comics, καθώς και το έργο των Ελλήνων δημιουργών. Αξιοποιώντας την 15ετή παρουσία και δράση του οργανισμού μας, της μη κερδοσκοπικής εταιρείας Comicdom Press, στο πεδίο της 9ης Τέχνης, προχωρήσαμε στη δημιουργία ενός ψηφιακού μουσείου comics, με την ελπίδα να δώσει τη δυνατότητα, σε πολλαπλά και διαφορετικά κοινά, να περιηγηθούν και να γνωρίσουν καλύτερα αυτή τη μοναδική Τέχνη και τη δυναμική της. Θέλουμε ακόμα, το Ψηφιακό Μουσείο Comics να αποτελέσει έναν κόμβο ενθάρρυνσης συνεργειών μεταξύ δημιουργών, εκδοτών, αλλά και διοργανωτών φεστιβάλ και επιμελητών εκθέσεων, εντός και εκτός συνόρων, αλλά και μια παρακαταθήκη για τους ερευνητές του πεδίου. Το περιεχόμενο του Ψηφιακού Μουσείου Comics θα ανανεώνεται και θα εμπλουτίζεται διαρκώς, καθώς στο ξεκίνημά του θα περιλαμβάνει ψηφιακές εκθέσεις comics και εικονογράφησης, μόνιμες και περιοδικές, χρονολόγιο με τους σταθμούς στην ιστορία των comics στην Ελλάδα, αρχειακή καταγραφή των φεστιβάλ και των εκδηλώσεων που έχουν λάβει χώρα μέχρι σήμερα, ανασκοπήσεις δεκαετιών, ιστορικά άρθρα, κ.α.

Η έναρξή του έρχεται σε μια δύσκολη συγκυρία, αλλά και συμβολική για τον παγκόσμιο πολιτισμό και τον ρόλο των Μουσείων σε αυτόν. Η πανδημία υπενθύμισε σε όλους μας την αξία των μικρών πραγμάτων και των κοινών εμπειριών. Επιλέξαμε να εγκαινιάσουμε το Ψηφιακό Μουσείο Comics στις 18 Μαΐου 2021, τιμώντας τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, που φέτος έχει θέμα «Το Μέλλον των Μουσείων: Αναστοχασμός και Επανεκκίνηση”, δίνοντας το μήνυμα ότι και η 9η Τέχνη αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, την οποία οφείλουμε να διαφυλάξουμε, αλλά και να καταστήσουμε όσο το δυνατόν πιο προσβάσιμη, ειδικά σε περιόδους κρίσης. Με μεγάλη χαρά σας καλωσορίζουμε στο Ψηφιακό Μουσείο Comics και ευελπιστούμε να συνδημιουργήσουμε όλοι μαζί, μια δυναμική κοινότητα με περιέργεια, αγάπη και ενθουσιασμό για την 9η Τέχνη.

Η Ομάδα του Ψηφιακού Μουσείου

 

Η εκκίνηση του Ψηφιακού Μουσείου Comics υλοποιήθηκε με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο πλαίσιο της ενίσχυσης του Ψηφιακού Πολιτισμού.