Comics Unmasked – Art And Anarchy In The UK
Σήμερα θα κάνουμε spotlight σε μια σπουδαία έκθεση που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο τους προηγούμενους μήνες. Σπουδαία, τόσο από πλευράς περιεχομένου όσο και από πλευράς συμβολισμού, καθώς φιλοξενήθηκε στην British Library, ταράζοντας κάπως τα νερά και αποδεικνύοντας ότι τα comics πλέον έχουν αρχίσει να κατακτούν και τους πιο δύσκολους χώρους.
Comics Unmasked: Art and Anarchy in the UK, λοιπόν, η έκθεση που απήλαυσαν όσοι βρέθηκαν στο Λονδίνο από τις 2 Μαΐου έως τις 19 Αυγούστου 2014, με περισσότερα από 200 εκθέματα, μια αναδρομή στην ιστορία των βρετανικών comics από τον 19ο αιώνα μέχρι και σήμερα και κυρίως μια ηχηρή απάντηση της Γηραιάς Αλβιώνας στην Αμερική: τα comics δεν είναι μόνο αμερικάνικα!
Οι επιμελητές της έκθεσης, Paul Gravett, John Harris Dunning, Adrian Edwards και Roger Walshe, έψαξαν στα αρχεία της βιβλιοθήκης και ανακάλυψαν κρυμμένους θησαυρούς με ένα μόνο στόχο: να δείξουν ότι τα comics είναι ένας μοναδικός τρόπος για κάποιον να πει οποιαδήποτε ιστορία, που μπορεί να προκαλέσει γέλιο, θλίψη, ενθουσιασμό, που μπορεί να σοκάρει, να προβληματίσει. Από το απαγορευμένο περιοδικό των 60s, OΖ, μέχρι το ΒΕΑΝΟ και από το WATCHMEN μέχρι εικονογραφήσεις του 19ου αιώνα (αστυνομικά reports για τον Jack the Ripper), από σατιρικά webcomics μέχρι το αγαπημένο 2000AD, οι Βρετανοί δημιουργοί έχουν βρει το δικό τους τρόπο να παρουσιάζουν τις διαφορετικές εκφάνσεις μιας ιδιάζουσας κοινωνίας.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρων είναι ο τρόπος με τον οποίο οι επιμελητές επέλεξαν να παρουσιάσουν διαφορετικές θεματικές, μην τοποθετώντας τα εκθέματα σε αυστηρή χρονολογική σειρά, αλλά αντίθετα παίζοντας με το χρόνο και δημιουργώντας συσχετισμούς για διαχρονικά κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα. Για παράδειγμα, ο θρησκευτικός προσηλυτισμός παρουσιάζεται μέσα από ένα απόσπασμα μιας Βίβλου του 15ου αιώνα που εμφανίζει όλα τα χαρακτηριστικά ενός comic, σε παραλληλισμό με σελίδες από το PREACHER, το TRUE FAITH ή ακόμα από το “Tygers”, μια ιστορία του Green Lantern από τον Alan Moore, όπου ένας εξωγήινος οδηγείται στη σταύρωση. Μπαίνοντας στην αίθουσα που είναι αφιερωμένη στην πολιτική, ακούμε ηχογραφημένα αποσπάσματα από ομιλίες της Margaret Thatcher, σειρήνες αστυνομίας και γρήγορους βηματισμούς, ενώ ο επισκέπτης βλέπει αυθεντικές σελίδες από το V FOR VENDETTA.
Η ατμόσφαιρα αλλάζει ξανά, καθώς μπαίνουμε στο χώρο των ερωτικών comics, και πάλι στην αίθουσα των ηρωικών-υπερηρωικών. Και αυτή τη φορά οι επιμελητές έχουν κάνει έξυπνες επιλογές: ο Batman του Frank Quitely είναι δίπλα σε ένα εξώφυλλο ALL STAR SUPERMAN, μια μάσκα Joker από τον Dave McKean, τη σελίδα 16 από το πρώτο τεύχος του WATCHMEN και σημείωσεις από το KICK-ASS.
Θα μπορούσα να γράφω για ώρες για αυτή την έκθεση, αλλά λέω να σας αφήσω εδώ με ένα video.