Κατάλογοι Ελληνικών Εκδόσεων Comics
Ήρθε ο καιρός να μιλήσουμε για τους καταλόγους που έχουν κυκλοφορήσει για τις Ελληνικές εκδόσεις comics. Πριν ξεκινήσω, να διευκρινίσω πως μιλάμε για Ελληνικές εκδόσεις, άρα και μεταφρασμένα και όχι μόνο από Έλληνες δημιουργούς. Στο τέλος, θα κάνω και μία μικρή αναφορά σε κάποιες εκδόσεις που αναφέρονται μόνο σε Ελληνικά comics.
Αρχίζουμε με τον πρώτο κατάλογο, που έχω χρόνια στη συλλογή μου, και ο οποίος περιέχει, εκτός των comics, και άλλους τίτλους από παραλογοτεχνικά έντυπα (όπως αναγράφεται και στον τίτλο). Αυτός ο πρώτος κατάλογος έχει τον τίτλο ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΚΟΜΙΚΣ και δημιουργός του είναι ο Κυριάκος Δ. Κάσσης. Με λίγα λόγια και απλά, ο κατάλογος αυτός χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος έχει να κάνει με την καταγραφή των κατηγοριών, αλλά και τη μελέτη των παραλογοτεχνικών εντύπων και των comics (σε 3 κεφάλαια), ενώ το δεύτερο μέρος – που είναι κι αυτό που εμένα πάντα με ενδιέφερε περισσότερο – είναι η καταγραφή των εντύπων αυτών, με εξώφυλλα και άλλες πληροφορίες (ημερομηνία έκδοσης, τεύχη, συγγραφέας, εκδοτική, διαστάσεις, χρώμα, σπανιότητα και λίγα στοιχεία για την έκδοση).
Ο κατάλογος περιλαμβάνει τα έντυπα μέχρι το 1990 και κυκλοφόρησε το 1998, από τις εκδόσεις ΙΧΩΡ & Α.Λ.Λ.Ε.Α.Σ. (Αρχείο Λαϊκών Λαγογραφημάτων Αναγνωσμάτων Σημειολογίας, ιδρύθηκε από τον ίδιο τον Κάσση χωρίς καμία χορηγία, όπως αναφέρεται και στο οπισθόφυλλο). Σημαντικό έργο, αν αναλογιστούμε πως ο κατάλογος είναι δουλειά ενός και μόνο ανθρώπου. Όμως, αυτό έχει και τα αρνητικά του, όπως κάποια μικρά λάθη σε ημερομηνίες, τεύχη και άλλα, καθώς και κάποιες ελλείψεις. Ακόμη ένα αρνητικό που μπορώ να επισημάνω, είναι διάφοροι σχολιασμοί σε πληθώρα εντύπων. Συνολικά, παρουσιάζονται 630 τίτλοι (παραλογοτεχνικά έντυπα και comics) σε περισσότερες απο 200 σελίδες.
Ο επόμενος κατάλογος, ο οποίος αφορά καθαρά Ελληνικές εκδόσεις comics, ονομάζεται ΠΡΩΤΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΚΟΜΙΚΣ και μας έρχεται από την ομάδα του διαδυκτιακού τόπου Greekcomics.gr και την εκδοτική Esperos Comics. Ο κατάλογος αυτός κυκλοφόρησε το 2011 και είναι ο πληρέστερος που υπάρχει ως σήμερα, με 500+ σελίδες. Το ότι είναι πληρέστερος, έχει να κάνει, από τη μία, με το ότι πλέον έχει μπει το internet στη ζωή μας για τα καλά και από την άλλη, έχει γίνει ομαδική δουλειά πολλών ανθρώπων (το συγκεκριμένο forum αριθμεί χιλιάδες μέλη) και όχι δουλειά ενός και μόνου ανθρώπου (οι δύο βασικότεροι λόγοι κατ’ εμέ). Άρα, είναι λογικό να είναι πιο άρτιος, αλλά και πιο πλήρης.
Ο κατάλογος αυτός είναι ένα τεράστιο έργο, με πάνω από 2000 τίτλους, που κυκλοφόρησαν από το 1939 ως το 2010, όπου παρουσιάζεται ενδεικτικά το πρώτο εξώφυλλο και πολλά στοιχεία για τον κάθε τίτλο (χρονολογία έκδοσης, εκδοτική, κατηγορία, τεύχη, σελίδες, χρώμα, είδος εντύπου, περιεχόμενο, σενάριο, σχέδιο, προέλευση καθώς και λίγα στοιχεία για την έκδοση). Κάποια πολύ μικρά λάθη, αλλά και μερικές ελλείψεις, υπάρχουν και εδώ, αλλά μιλάμε για ένα έργο με τόσους τίτλους και μία δουλειά που έγινε όχι από επαγγελματίες, αλλά από ανθρώπους με μεράκι που αγαπούν τα comics. Ήδη, τα παιδιά του forum έχουν εντοπίσει αυτά τα μικρά λάθη και μαζί με κάποιες προσθήκες, θα διορθωθούν σε μία μελλοντική έκδοση της προσπάθειας αυτής, όταν γίνει. Ένα πράγμα που πρέπει να αναφέρω για αυτόν τον κατάλογο, είναι πως περιέχει και αυτοεκδόσεις, αλλά και fanzines, που έχουν κυκλοφόρησει στην Ελλάδα, κάτι που είναι χρήσιμο και για κάποιους (κολλημένους σαν εμένα), που ψάχνουν να βρουν τέτοιου είδους έντυπα.
Κάπου εδώ, να αναφέρω πως, το 1989, κυκλοφόρησε ένα φωτοτυπημένο βιβλιαράκι, με τίτλο ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΟΜΙΚΣ 1900-1980 (για την Πανελλήνια Έκθεση Κόμικς του Πολιτιστικού Κέντρου Βορείου Ελλάδας της Εθνικής Τράπεζας, που έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη). Στις 40 σελίδες του, περιέχονται (εκτός από κάποια άρθρα για το τί είναι και τί δεν είναι comics) κάποιοι τίτλοι comics από Έλληνες δημιουργούς, ανά δεκαετίες. Υπεύθυνος για την έρευνα και επιμέλεια της έκθεσης, καθώς και τη συγγραφή του μικρού αυτού καταλόγου, ήταν ο Ηλίας Ταμπακέας (με τη βοήθεια της Ντόρας Βυζοβίτου). Μιλάμε για ένα σπάνιο βιβλιαράκι (μπορεί κάποιος να το βρει σκαναρισμένο), το οποίο σήμερα μπορεί να φαίνεται “λίγο”, όμως, αν αναλογιστεί κανείς πότε κυκλοφόρησε, αλλά και ότι είναι η πρώτη καταγραφή για έντυπα comics Ελλήνων δημιουργών, θα καταλάβει πως πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έντυπο.
Κάτι αντίστοιχο αναμένεται να κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Τόπος (στον ηλεκτρονικό κατάλογο της εκδοτικής για το 2012, φαίνεται οτι είναι υπό έκδοση), με συγγραφέα τον Αντώνη Νικολόπουλο (Soloup) και τίτλο ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΟΜΙΚΣ: Αντικατοπτρισμοί Ιδεών και Πολιτισμικές Αναπαράστασεις Στις Σελίδες Των Κόμικς.
Αυτοί είναι οι δύο κατάλογοι που έχω στα χέρια μου και νομίζω πως είναι χρήσιμοι και για έναν συλλέκτη, ως εργαλεία στην αναζήτηση τίτλων, αλλά και για περιστασιακούς αναγνώστες ελληνικών εκδόσεων, ώστε να έχουν μία πιο σφαιρική εικόνα για το τι έχει κυκλοφορήσει στην Ελλάδα. Αν κάποιος ενδιαφέρεται, μπορεί να τα βρεί και τα δύο, ψάχνοντας σε κάποια ενημερωμένα βιβλιοπωλεία (το πρώτο είναι λίγο πιο δύσκολο, για να λέμε την αλήθεια, αλλά και αυτό υπάρχει).